3 korte videoer om empatitræthed
Kristin Neff er den forsker der er medskaber af Mindful Self-Compassion (MSC) programmet. Her er en meget kort video-intro fra hende, hvor hun fortæller om hvorfor omsorgstræthed eller empatitræthed er reel, hvad man kan se i hjerne-scanninger og hvad der er løsningen.
Hendes pointer:
1) Vi er empatiske og kan mærke andres følelser. Helt konkret.
2) Udbrændthed og empati- eller omsorgsudmattelse handler om at empati kan dræne os
3) Medfølelse er det der kan 'holde' den smerte eller det ubehag vi oplever
4) 'Kærlig forbundet nærvær' er definitionen på den oplevede udgave af medfølelse
5) Når vi kan aktivere medfølelse, så reagerer vi ikke så meget på smerte og ubehag, fordi vi bedre kan rumme det uden at blive fanget af det.
Videoen er 2 min. Se den her:
Vil du se to videoer mere?
Medfølelse kommer ikke af sig selv. Men det er nøglen til at kunne holde til at være i omsorgs og relations-brancher i lang tid uden at brænde ud.
I videoerne herunder kan du høre Matthieu Richard fortælle om hans oplevelser som forsøgskanin i forskningsøjemed, og hans forklaringer på, hvorfor "medfølelse" er nøglen over dem alle, hvis du vil undgå at brænde ud som omsorgsgiver i dit job.
Matthieu Richard, der er oprindelig neuroforsker og sidenhen også buddhist, bliver idag brugt til mange forskningsforsøg omkring meditation, da han er faglig bevandret i både forskningsverdenen og meditationslivet.
Han var forsøgskanin i nogle af de forsøg som Kristin Neff refererer til i ovenstående video
Interesseret i forskningen?
Læs mere om empati og compassion her
Du kan læse mere om det forsøg Matthieu Richard var en del af herunder. Tania Singer, som var forskeren bag forløbet, og har skrevet en (forholdsvis) let artikel på engelsk om forskellen på empati og medfølelse. Hent den som PDF lige her