• Home
  • |
  • Blog
  • |
  • Self-Compassion er modgiften til omsorgstræt

Derfor er Self-Compassion modgiften til omsorgstræthed

Self-Compassion er en effektiv modgift til empatisk stress og omsorgstræthed. For at forstå hvorfor, er det vigtigt at kende forskellen på empati og på Compassion.

Forskningen har indtil de sidste 10-15 år kaldet begge dele samlet for empati. Men jeg foreslår nu at du nuancerer hvad empati er.

Det er nemlig nødvendigt for at opdage, hvornår den kan dræne og hvornår den ikke dræner dig.

Dét vi normalt har kaldt empati, er faktisk to forskellige reaktioner i vores nervesystem. Henholdsvis ‘empatisk stress’ og ‘Compassion’. Det er henholdsvis dén del af empatien, der aktiverer smertecentre i vores nervesystem, og som over tid bliver opbygget som empatisk stress. Compassion (eller på dansk medfølelse!) aktiverer derimod centre i hjernen, der er forbundet med oplevelsen af kontakt, samhørighed og tryghed. Compassion er altså forbundet med ene positive følelser. 


Den rene empati kan dræne os, med mindre vi evner at skifte til Compassion. Det er altså ikke tilfældigt, at der er nogen, der kan blive ved at stå stærkt og have et godt humør i situationer, hvor de skal være der for andre, og at andre går ned med stress eller belastning. 
Forskellen er om vi primært er i den indre reaktion som den rene empati giver og, eller den indre reaktion som Compassion aktiverer i os og vores nervesystem. Det skift kan læres af alle!

Definitioner af empati og Compassion

Empati defineres ifølge Carl Rogers som ‘en forståelse af en andens verden, som den opleves indefra’. Empatien siger ‘Jeg mærker dig’.

Compassion - eller medfølelse  - er empati med dén ekstra dimension at ønske at hjælpe eller mindske ubehaget. Det betyder at medfølelsen er ‘empati plus en aktiv handling’. 

Medfølelsen siger ‘Jeg holder dig’, hvor empatien, der står alene siger ‘Jeg mærker dig’. Det er netop dén her forskel, der er afgørende for, hvordan vores eget nervesystem reagerer, når vi er ved siden af en, der har det svært.

Når Self-Compassion er en modgift til empati-træthed, er det fordi den viser os, hvordan vi kan skifte fra den del af empatien, der kan dræne og udmatte, til den medfølende respons, der er forbundet med positive følelser i vores eget indre.

Inkludér dig selv i cirklen af dem du vil støtte

Jo bedre vi er til at inkludere os selv i cirklen af dem vi gerne vil støtte, jo bedre kan vi tage vare på vores eget indre nervesystem. Det betyder at Self-Compassion er den bro, der gør det muligt at skifte fra den rene empati (der kan dræne os) til Compassion (der giver energi og positive følelser).

Når vi kan være bevidste om at lave dette skift i vores indre nervesystemsreaktion, så oplever vi markant flere positive følelser af vores arbejde. 

Self-Compassion er med andre ord at kunne tage iltmasken på os selv først, så vi umiddelbart derefter kan være der for andre.

Self-Compassion er at give os selv den opmærksomhed vi har brug for, så vi ikke har brug for så meget opmærksomhed fra andre. Så kan vi bede om hjælp, når det er nødvendigt, og kan se, hvad der er brug for i både os selv og i andre.

Self-Compassion er evnen til at kunne opdage, hvordan vi selv potentielt bliver påvirket af andre, så vi kan give os selv noget af det vi har brug for, for at kunne blive stående stærkt  - og netop derved kan blive ved med at være der for andre.

Self-Compassion er en ressource, som gør det muligt for os at være sammen med og rumme andres ubehag uden at tage ubehaget på os og uden at miste kontakten til den vi hjælper.

Se relaterede indlæg herunder


Gratis on-demand webinar om omsorgstræthed.

Få det lige her og lær hvordan du undgår omsorgstræthed

Vil du lære at bruge Self-Compassion?

Se online kurset over 6 uger, som du kan gennemgå i eget tempo.

Self Compassion professionelle

Lignende artikler

Gratis podcasts om Self-Compassion

Gratis podcasts om Self-Compassion

Min personlige vej til Self-Compassion

Min personlige vej til Self-Compassion

Myter om Self-Compassion

Myter om Self-Compassion

Evidensen bag Self-Compassion for professionelle

Evidensen bag Self-Compassion for professionelle

Self-Compassion er modgiften til omsorgstræt

Self-Compassion er modgiften til omsorgstræt

Empatisk stress og Self-Compassion

Empatisk stress og Self-Compassion

Derfor er empati vigtigt

Derfor er empati vigtigt

Den kraftfulde Self-Compassion

Den kraftfulde Self-Compassion

Dét her er Self-Compassion

Dét her er Self-Compassion

Kontaktinformation: Tlf.: 30257548 | email: helle@nordic-compassion.dk