​Du bliver ikke sød af at træne venlighed

Kan du blive bange for at være alt for sød? At du kan være alt for medfølende? Så velkommen til et par tanker om en af de betænkeligheder, vi kan have ved at træne medfølelse og venlighed. ’Jeg står jo bare i stampe, hvis jeg skal være sød hele tiden’, eller ’det er jo nødvendigt med lidt selvkritik, hvis jeg skal ændre mig’, er nogle af de undrende kommentarer, jeg møder oftest, når snakken falder på det at bruge venlighed og medfølelse mere aktivt.

Men det er også en af de største misforståelser overhovedet.

Du bliver ikke sød af at træne venlighed. Og slet ikke oversød. Tværtimod! Faktisk er træningen i venlighed og medfølelse snarere en træning i opmærksomhed og i at kunne skelne, hvad der reelt er den bedste vej frem. Det er også en træning i at åbne vores hjerter for følelser, så de kan bevæge sig igennem – i stedet for at blive hængende i os. Det er en træning i at åbne os for ubehag, men uden at dyrke det eller blive fanget i det.

At være ’sød’ dækker i vores daglige sprog både over at støtte og hjælpe og anerkende, men det har også en negativ klang, hvor det bliver for sødt. For venligt. For nuttet. For medgørligt.Men det ser jeg slet ikke som sødt. Det ser jeg som undgåelse af et eller andet – undgåelser af konflikter, uenigheder, spændinger, problemer. Når der er en, der er for sød, føles det jo netop uægte og uærligt og ikke autentisk eller reelt. Når vi ​dækker over noget ved at blive for søde, er det ofte fordi, der er et ubehag og en smerte nedenunder.

Det er DEN underliggende smerte som venlighed og medfølelse kan hele. Kan opdage. Kan forholde sig til. Essensen i at træne venlighed og medfølelse er netop at kunne skelne. At kunne se virkeligheden råt for usødet og reagere på bedste vis. Du bliver ikke for sød ​af at træne venlighed. Slet slet ikke hvis det er din foretrukne undgåelse og måde at reagere på i svære situationer. Så vil du tværtimod opleve, at du bliver markant mindre ‘for sød’ og markant mere skarp. På den gode måde. Evnen til at skelne er det, der skal til, for at det søde kan doseres og udtrykkes på bedste vis. Når det vil hjælpe eller støtte. Når klarhed og evnen til at skelne kombineres, virker du ikke oversød. Du virker venlig og klar og tydelig og stærk.

Og allervigtigst: Når din evne til at skelne er stærk, er du sød på de tidspunkter, hvor du vælger det bevidst.

Kh Helle Laursen

PS. vil du se hvad min Klub Compassion indeholder? Klik her

​Vil du træne venlighed så du bliver skarpere og bedre til at stå i alle situationer med autencitet?

​Det gør du bedst og mest omfangsrigt ved at tage Mindful Self-Compassion (MSC) kurset. Se mere om det her: https://nordic-compassion.dk/indhold-msc-kursus/Eller se kursuskalenderen lige her https://nordic-compassion.dk/msc-kurser/


Related Posts

Artikel om empati i Politiken

Artikel om empati i Politiken

9 tips til mental robusthed

9 tips til mental robusthed

Hvad er Compassion og Self-Compassion?

Hvad er Compassion og Self-Compassion?

Compassion mindsker stress

Compassion mindsker stress
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Kontaktinformation: Tlf.: 30257548 | email: helle@nordic-compassion.dk