Når accept er svært

Jeg synes det med accept er lidt abstrakt stadigvæk. Kan du konkretisere det lidt for mig? Især i situationer med min mand og mine børn synes jeg det er svært, for hvad er mit og hvad er ikke mit?

Svar:
Accept-processen (som jeg viser skridt for skridt i MSC kurser og i Selvkritik-kurset)  er på mange måder kernen i at stoppe selvkritik. Det er faktisk kernen i al sand selvudvikling. Og nej, det er ikke enkelt. Så jeg prøver gerne at sætte flere ord på. Især i de processer og relationer som er komplekse (som nære relationer altid er).

Accept har sin modsætning i at have modstand mod noget. At have modstand mod noget, er det vi alle oplever dagligt når vi ønsker noget anderledes end det er. Modstand defineres som ’at ønske min oplevelse i det enkelte øjeblik anderledes end den er’.

Så hvis – med et personligt eksempel – min datter gør noget der tricker min angst for fremtiden (hendes og min egen), så er modstand det der gør at jeg ville ønske hun ikke havde gjort det. Jeg kan skælde hende ud, jeg kan råbe eller lege offer overfor hende – men jeg er stadig i ønsket om at hun ikke havde gjort det hun gjorde.

Accept i sådan en situation er at vende opmærksomheden tilbage mod mig selv (i stedet for mod det hun burde have gjort anderledes). Når opmærksomheden er hos mig selv kan jeg opdage (være nysgerrig på = trin 1 i accept-processen) hvad jeg e-g-e-n-t-l-i-g oplever. Så vil jeg opdage frygt for hendes fremtid, angst for den følelsesmæssige smerte jeg selv kan komme i, en overvældethed over igen igen at skulle være den der tager ansvar og redder trådende ud, irritation over at være træt og skulle på arbejde….. og en trillion andre nuancer af dertilhørende følelser og historier om mig selv som mor.

Accept er altså aldrig udadrettet mod det andre gør. Det betyder ikke at jeg skal synes godt om hendes valg. Det betyder ikke at jeg skal være ligeglad med hvad hun gør.

Accept er at inkludere mig selv i situationen, idet mine egne automat –reaktioner ellers kommer til at styre hvordan jeg reagerer.

Accept er den eneste vej igennem hvor jeg kan være fri til at reagere bevidst og klart og kommunikere ud fra et åbent hjerte der accepterer hende men kan være uenig i det hun gør. Uden at gøre hende forkert ved at reagere ud fra min egen ønske om hvordan hun burde være/hvad hun burde have gjort – men snarere ud fra en jordforbundet klarhed over hvad de valg hun tager gør ved mig. Og derfra ud fra et bevidst valg vælge hvad og hvordan jeg kommunikerer det til hende.

Så tilbage til accept processen, illustreret ved at være huset som følelser kommer på besøg i.

Start med at finde en situation hvor du reagerer anderledes end det du helst ville.

Brug din opmærksomme nysgerrighed til at opdage hvilken følelse eller stemning der er mest levende og fylder mest i dig i den situation.

Tillad den følelse at være der. Tillad dig at have den oplevelse.

Nysgerrighed og det at tillade vore oplevelse er det endelig stop af modstand mod situationen. At være nysgerrig og at kunne tillade os selv at opleve og føle det vi reelt gør – er vejen til frihed. Fordi vi der har bevidstheden med. Fordi vi ikke kun er vores følelser, men vi er den der oplever og den der er bevidst om at vi oplever.

Når vi er bevidste om at det vi oplever er svært/ ubehageligt/ har tendens til at fange os – så kan vi sige ’et øjeblik, jeg kan ikke svare dig lige nu uden at blive sur/ked/irriteret’.

Når vi er bevidste om at det vi oplever er svært/ ubehageligt / har tendens til at fange os, så kan vi tillade bølgen af følelser at bevæge sig igennem os.

Så er vi den der oplever og den der er fri til at tage vare på os selv og dermed reagere bevidst og ansvarligt og tydeligt. Og når det er for overvældende til at vi kan det (og det er det jævnligt) så kan vi bruge medfølelses-redskaberne til at tage vare på os selv blot fordi det er svært. Så falder vores nervesystem til ro og vi kan genfinde vores bevidste, voksne ansvarlig og vælge vores reaktioner.

At acceptere er et indre job der sætter os fri af gamle overlevelses mønstre, og følelsesmæssige reaktioner der sjældent gør noget godt for nogen.

Vi er selv bedre tjent med at være fri bevidste mennesker. Verden er bedre tjent med at vi er bevidste væsener der reagere ud fra et åbent hjerte og med en dyb jordforbindelse og nuanceret forståelse af den enkelte situation.

Vil du også lære accept som en proces du selv kan styre?
Så er online kurset ‘Der er ingenting i vejen med dig’ det perfekte sted at starte.

ingenting i vejen med dig