Indre styrke er at være som et græsstrå.

Et græsstrå er bøjeligt, fleksibelt, ligger sig ned når der kommer blæst eller regn, men rejser sig hurtigt igen når solen kommer.

Indre styrke er tilsvarende. Når vi har indre styrke, så kan vi bøje af eller rejse os op, alt efter situationen. Men stormvejr er ikke noget der ødelægger os, kun noget der ændre vores måde at navigere i verden på for en stund.

5 ting som indre styrke IKKE er:

 • Indre styrke er ikke altid at være klar og forberedt på alt.
 • Ej heller at kunne modstå alt uden at vakle.
 • Indre styrke er heller ikke at vi kan klare alting selv og ikke behøver andres hjælp og støtte.
 • Heller ikke at kunne tage sig sammen i en evighed og knokle ud over evne.
 • Eller at man synes det er sjovt at gå gennem det man er på vej genne, blot fordi man klarer det.

Til gengæld er indre styrke at:

 • kunne opdage hvilken reaktion der er mest hensigtsmæssig i enhver situation, samtidig med at være bevidst om hvem vi er (og dermed hvor langt vi kan bøje os uden at knække).
 • At kunne skelne mellem de reaktioner du har, det du oplever og så hvem du er (altså den der oplever), når du oplever
 • At kunne tage vare på dig selv bare fordi du

Så hvad forskel gør det at have indre styrke?

 • Det gør det lettere at tackle svære følelser. Samt udfordringer og forandringer. Også dem som du ikke selv bestemte. F.eks. fyringen. Skilsmissen. At miste nogen. At blive syg.
 • Det gør det lettere at mærke glæde, taknemmelighed, at bruge livet til at blive vis og klog og tage gode beslutninger.
 • Det er det der skal til, for at du kan gøre en forskel for andre. Du kan ikke hjælpe andre eller støtte andre, hvis du ikke kan blive lige der midt i det kaos de oplever.

Misforståelser om indre styrke:

Mange tror at indre styrke er noget man enten har eller ikke har. Som en hårfarve. Samme misforståelse er der omkring selvværd. Det er det ikke. Det kommer ikke med gener. Det påvirkes af livet. Det er foranderligt. Og det kan trænes.

Indre styrke misforståes også til nogen gange til at være noget med at kunne klare hvad som helst. Underforstået at kunne klare det godt uden at gå ned med flaget. ’Han er stærk’ siger vi når han kan holde følelserne tilbage eller knokle lidt mere.

En tredje misforståelse om indre styrke er at det er styrken til altid at kunne se den rigtige løsning, helst hurtigt. Vi søger ofte det hurtige fix. Hvis vi bare gør noget rigtigt, så burde alt det smertefulde vel forsvinde? Og når noget er svært, slemt eller bar rigtig ubehageligt, så kunne vi vel have set det tidligere og have gjort noget for at undgå det?

Men nej, smerte er en del af det at være menneske, det er ikke noget der kan fixes væk. Vi kan komme til at tro på den vildfarelse at handlekraft og det at løse problemer hurtigt er det samme som at have indre styrke.

Men det er blot et forsøg på at fixe os ud af problemerne.

Apropro at fixe. Vi hader jo når andre prøver at fixe os, ved at fortælle hvad vi skal gøre eller burde have gjort…. men det hindrer os jo ikke i at prøve overfor os selv. Indre dialog som ’hvad skulle jeg have gjort anderledes’ eller ’hvorfor skete det igen’.

Så hvad kommer indre styrke af?

Det er der, når vi kan være tilstede i et kærligt forbundet nærvær med os selv. Og derfra med resten af verden. Loving connected presence. Det er tre elementer:

 1. At være venlig, støttende, omsorgsfuld. Intension om at tage vare på dig der oplever noget. Altså ikke ødelæggende selv kritisk, eller forsøgende på at stramme ballerne sammen og klare det hele lidt længere.
 2. Og forbundet med det der sker, med os selv, med bevidstheden om den du er. Det vil sige ikke noget undgåelse, omgåelse af hvad du egentlig oplever. Anerkendelse af at du som den der oplever noget, lige nu er påvirket. Men uden at miste dig selv midt i kaos.
 3. Samt være nærværende, tilstede. Ser virkeligheden råt for usødet, og uden glasur, pynt og andre automatiske reaktioner. Ikke overdramatiserende. Og heller ikke undgående og fejende reaktioner og følelser ind under gulvtæppet.

Du kan træne din evne til kærligt forbundet nærvær med dig selv, med livet, med andre.

De tre elementer i kærligt forbundet nærvær, er de samme tre elementer der er i medfølelse.

Medfølelse giver indre styrke.

Fordi det giver et fundament vi kan stå på og tage vare på det vi oplever.

 

Hvad siger forskningen?

At evnen til medfølelse er D-E-N vigtigste egenskab overhovedet, ift hvor godt du kommer igennem kriser. F.eks. er det afgørende for hvordan du kommer gennem en skilsmisse. OG det er kendetegnende for størrelsen og dybden af krigs veteraners evt. PTSD. Det er altså ikke – som man skulle tro – graden af svær skilsmisse eller graden af kamp oplevelser i krigen der er betydende for størrelsen af følelsesmæssige problemer efterfølgende…. det revnen til at være kærlig og forbundet og nærværende!

Psykisk sundhed er at kunne klare livet, også når det viser sig fra den mindre flatterende side.

Psykisk sundhed er fundamentet for indre styrke.

mvh

HelleHelle Laursen 09-1

 

 

 

 

 

 

 

indre ro

 

Se også mit blogindlæg

Sandheden om at have og

(gen)finde indre ro og styrke

 

 

 

 

Professionel indenfor brancher hvor du arbejder med mennesker?Find din indre styrke-15 (2)
Så se her hvad jeg ved om følelsesmæssig resiliens for professionelle

 

 

 

 

 

Få indre ro og indre styrke med venlighed og medfølelse med Mindful Self Compassion

Få indre ro og indre styrke

Audiokurset Find indre styrke med venlighed og medfølelse, lige her